Druhy tequily

Na světě se v souhrnu vyrábí čtyři druhy tequil. Ty jsou hlavní. Ostatní tequily jsou už pouze náhražky, anebo směsky jiného alkoholu se šťávou z modré agave.

A, Blanco (White, Silver, naše nejznámější stříbrná tequila)

„Stříbrná“ tequila je na výrobu nejjednodušší. Většinou se nenechává zrát, a pakliže ano, tak pouhých 60 dní. Příznivci této tequily oceňují její trochu drsnější chuť. Hodně se liší od ostatních tequil, jejichž chuť je spíše jemnější. Nedráždí tolik jako „stříbrná“ tequila. Ale zase to nejsou takové „lomcováky“
Silver tequila se pije po mexickém způsobu. Měkký prostor mezi palcem a ukazovákem nasliňte (vodou, ale většinou se to dělá jazykem) a posypte solí. Sůl olízněte, nepolykejte a zapijte tequilou. Po vypití se ihned do úst vkládá proužek nakrájeného citronu. Lepši je si ho předem připravit, než abyste potom drželi tequilu v puse a čekali na citrón. V Mexiku se citronu říká limetka.

B, Joven Abocado (Oro, Gold, naše „zlatá“ tequila)

„Zlatá“ tequila je nejméně „kvalitní“ ze všech 4 druhů tequil. Je to dáno tím, že se uměle při výrobě upravuje a je ochucována karamelem, aby se dosáhlo požadované chuti. Již to není přírodní tequila, tak jak ji známe při pálení. Postup konzumace tequily je úplně stejný, akorát se u nás vžil postup ochucování – místo soli si dáte skořici, místo citronu pomeranč.

C, Reposado

Tato tequila zraje velice dlouho. Něco mezi 2 a 6 nebo také jedním rokem. Chuť reposado tequily není tak drsná jako u „stříbrné“ tequily, ale ani nemá tak jemnou chuť jako anějo. Tequila reposado je něco mezi těmito dvěma tequilami. Takový mezistupeň.

D, Anějo

Anějo tequila má nejjemnější chuť ze všech. Tequila zraje v dubových sudech. Nejsou to již takové kotle, jako třeba na „stříbrnou“ tequilu. Anějo se dává maximálně do 350 litrových sudů. Doba zrání je ještě vyšší než u reposada. Pohybuje se od 1 po 3 roky (někdy až pět let). Znalci mají tuto tequilu nejraději. Mezi ostatními zase není tak oblíbená, protože je velice drahá.

Čistá tequila

Čistá tequila se nachází v lahvích s nálepkami nebo symboly 100% agave, nebo agave azul. Toto už není žádný patok, ale pravá mexická tequila. Správná tequila se vším všudy, tak jak to má být. U 100% tequily musí výrobce dostat povolení od federálního kontrolního úřadu v Mexiku. Není to jen tak. Vládní inspektor přijde osobně a podívá se na průběh celé výroby tequily, aby se na vlastní oči přesvědčil, že se do procesu kvašení nepřidává žádný cukr a v destilaci se neobjevují látky, které by se v pravé tequile neměly vyskytovat.

Těchto výrobců tequily je ale žalostně málo. 100% agave tequila se může vyrábět pouze v Mexiku. Patří mezi nejlepší, ale také nejdražší, proto je rozšířená pouze mezi skalními fanoušky tequily.
Pokud se vám do ruky dostane pravá agave tequila, ať už blanco, reposado nebo anějo, je čirým barbarstvím pít ji s nějakou přísadou. Sůl? Citron? Zapomeňte na to. Tequilu byste pouze znehodnotili. Navíc, kdyby jste tohle udělali v Mexiku, pohlíželi by na vás jako na totálního zelenáče „gringa“. Přísady se používají pouze na „nepravé“ tequily!