Tequila

Tequila se stala mexickým nápojem a velice rychle se rozšířila do světa. Lahodnost a výborná konzistence tequily z ní činí nápoj pro mlsné jazýčky. Tequila se nevyrábí z kaktusů, jak si většina lidí myslí. Agáve je rostlina, díky které se může tequila vyrábět. Existuje několik druhů agave, ale tequila te vyrábí pouze z jedné – weberova modrá agave – to je matka tequila a žádná jiná. Z ostatních druhů se může vyrábět jiný nápoj – mezcal.

Nepleťte si to ale, mezcal není tequila a mexičané jsou na tuto záměnu dosti hákliví. Agave se nechává růst 8-12 let. Teprve potom je připravena na sklizeň a výrobu tequily. Agave mnohdy dosahuje výšky 2 metrů. Kdyby se dala zpracovat celá rostlina agave, odpadla by starost s množstvím vyráběné tequily. Bohužel se na výrobu spotřebovává pouze její plod. Listy agave se odsekávají a zahazují jako nepotřebné. Z ničeho jiného než z plodu tequilu prostě nevyrobíte.

Jestli vás tequila zaujala, nenechte si ujít také následující stránky o výrobě tequily, jednotlivých druzích tequily a historii tequily.